poniedziałek, 31 października 2011

Zupa- krem z dyni

1 dynia 2-3 kg
2 duże cebule
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
ostra papryczka- jedna, mała
sól, pieprz
MIKSER, taki do trzymania w ręce, z obrotowym ostrzem.

Wydrążamy dynię, z zewnętrznej powłoki doczesnej nieszczęsnego warzywa robimy lampę, pestki ewentualnie odkładamy do suszenia, a resztę tego, co wydłubiemy ze środka, wrzucamy do miski.

Kroimy cebule i dusimy na maśle do miękkości w dużym garnku. Solimy, pieprzymy, papryczymy, wrzucamy kawałki dyni i zalewamy wodą do pełna. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, potem miksujemy na gęsty krem i zaciągamy śmietaną. Podajemy ze świeżą posiekaną natką pietruszki.

Zupę można wykorzystać jako bazę do sosu:
 lejemy na patelnię 4-5 łyżek wazowych zupy, dodajemy krojoną drobno paprykę słodką, natkę i kukurydzę z puszki, redukujemy na małym ogniu ok. 20-30 min, świetny np. do klusek śląskich albo do pampuchów na parze:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz