sobota, 22 stycznia 2011

zupa pomidorowa ze słonecznikiem

zupa dla 3-4 osób

puszka pomidorów krojonych ( latem 6 calych dojrzałych pomidorków bez skórek)
mały słoiczek przecieru pomidorowego
4 łyżki masła
2 garście luskanego słonecznika
pęczek natki pietruszki (poobrywaj same listki, nie siekaj z gałęziami, fuuuu)
suszona (latem świeża) bazylia
woda, sól, pieprz
makaron w formie drobniutkich ziarenek ryżu albo zacierka

Rozpuść masło w garnku, pomidory i przecier zmiksuj i wlej do garnka z masłem, dodaj 2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj słonecznik, posól, popieprz i gotuj 10 minut, w tym czasie ugotuj makaron. nakładaj makaron do misek, zalewaj zupą i dekoruj natką. Najlepsza jest nie za gorąca, ale to chyba rzecz gustu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz